Zorgverzekeringen

Zoveel keuzes in een oerwoud van regels!

Zoveel keuzes in een oerwoud van regels!

We willen u graag duidelijkheid geven als het gaat over zorgverzekeringen. Inmiddels zijn er zoveel keuzes die gemaakt kunnen worden dat we graag willen toelichten wat het effect is op fysiotherapie. Zodat u, na het lezen, van deze informatie een duidelijker beeld heeft van de eventuele keuzes die u kunt maken.

Als praktijk willen wij aangeven dat we in 2024 met alle zorgverzekeraars een contract hebben afgesloten!

U heeft een aanvullende polis met daarin fysiotherapie. Hoe werkt dit?

Heeft u gekozen voor een aanvullende verzekering dat is er binnen de polis ruimte voor fysiotherapie. Afhankelijk van de hoogte van uw pakket, wordt dit uitgedrukt in een x aantal behandelingen per jaar. Dit kan variëren tussen de 6 en 27 behandelingen. Iedere aanvullende polis, bij iedere afhankelijke zorgverzekeraar, hanteert andere aantallen. Het loont dus de moeite om verzekeringen met elkaar te vergelijken om te zien wat het beste bij u past.

Bent u aanvullend verzekerd en komt u bij ons voor behandeling? Dan sturen wij de factuur rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Indien uw behandelingen vanuit uw aanvullende polis op zijn, dan rekent u de behandelingen bij ons in de praktijk per pin af. Dit zal direct na de behandeling plaatsvinden.

U heeft alleen een basisverzekering. Dan gelden voor u de volgende regels:

Heeft u in 2024 alleen een basisverzekering? Dan bent u gewoon welkom in onze praktijk en zullen alle behandelingen direct na afloop per pin betaald moeten worden.

Zit er dan geen fysiotherapie in de basisverzekering?

Heeft u een verwijzing van een dokter of specialist voor fysiotherapie bij knie- of heup artrose dan valt dit eenmalig onder de basisverzekering, hiervoor zijn 12 behandelingen beschikbaar. Let er dan wel op dat eerst uw eigen risico zal worden gebruikt! Indien u door medicijnen of andere verkregen zorg al door uw eigen risico heen bent, dan vallen de behandelingen onder de basisverzekering. 

Indien u een chronische machtiging voor fysiotherapie heeft, dan worden vanaf de 20e behandeling de kosten óók vergoed vanuit de basisverzekering.

Wanneer wordt uw eigen risico aangesproken?

Wanneer wordt uw eigen risico aangesproken?

Zoals u al kon lezen wordt het eigen risico aangesproken als u komt voor heup- of knie artrose wat valt onder de basisverzekering. Maar ook als u een doorlopende chronische machtiging heeft welke het kalenderjaar doorkruist.

We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld:

Kees is afgelopen jaar in juni gevallen en daarbij heeft hij zijn heup gebroken. Na de operatie komt hij bij ons in de praktijk en heeft hij recht op een chronische machtiging van 12 maanden na de operatie. Kees is aanvullend verzekerd voor 20 behandelingen. Deze 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering worden eerst aangesproken en pas vanaf de 20e behandeling wordt de rest van de behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. 

Januari wordt door zorgverzekeraars gezien als een “nieuw” jaar waarop nieuwe polissen ingaan. In het geval van Kees loopt zijn chronische machtiging nog door tot juni en vallen zijn behandelingen dus onder de basisverzekering. Maar omdat hij een kalender jaar doorkruist, wordt wel zijn eigen risico aangesproken en zal hij deze aan de zorgverzekeraar moeten betalen.

U heeft al een chronische machtiging voor fysiotherapie. Welke mogelijkheden zijn er dan voor u?

Indien u een chronische machtiging heeft dan staat deze op uw naam. Dit maakt het ten alle tijden nog steeds mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen. Er is landelijk afgesproken dat deze door nieuwe zorgverzekeraars over genomen moet worden. Net zoals u kan wisselen van zorgverzekeraar, bent u ook vrij om te wisselen van behandelaar. Nogmaals de machtiging staat op uw naam en in Nederland is er recht van vrije zorgkeuze.

Ten aanzien van verzekeringen gelden dezelfde regels zoals hierboven beschreven zijn.

Wanneer komt u in aanmerking voor een chronische machtiging?

Chronische machtigingen voor fysiotherapie worden gegeven door een wet/lijst die is opgemaakt door de overheid. Klachten die op deze lijst staan lopen erg uiteen en wij als therapeuten hebben daar ook geen invloed op. Ook is de looptijd van de machtiging per aandoening heel verschillend, deze variëren van 3 maanden tot onbeperkt.

Via onderstaande link is de website te bezoeken waar de lijst op staat: 

Chronische lijst van aandoeningen

Advies zorgverzekeraar vanuit de praktijk

Advies zorgverzekeraar vanuit de praktijk

Alle zorgverzekeraars zijn goed en hopelijk hoeft u er in 2024 zo min mogelijk gebruik van te maken. Vanuit het oogpunt van de fysiotherapie geven wij u onze top 3 van zorgverzekeraars.

 

Onze top 3 zorgverzekeraars zijn:

DSW

VGZ

Menzis

 

Waarom deze top 3?

Deze zorgverzekeraars hanteren voor ons als fysiotherapiepraktijk de gunstigste tarieven. 

 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen dan zijn we altijd bereikbaar om uw vragen te beantwoorden.